Καμπανάκι κινδύνου για τα γυαλιά ηλίου - Τι να προσέξετε





Οι οπτικοί κατήγγειλαν σήμερα ότι το τελευταίο διάστημα, έχουν έρθει αντιμέτωποι με σειρά από πρωτοφανή γεγονότα,
όπως ότι υπεραγορά, μαζί με τα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα (απορρυπαντικά, είδη διατροφής), διαθέτει γυαλιά ηλίου ως προϊόν προσφοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΟΟ, Σωτήρη Δαμίγο, τα γυαλιά αυτά δεν συνοδεύονται από το απαραίτητο πληροφοριακό δελτίο που ενημερώνει για την απορρόφησή τους, την αντοχή τους και την κατηγορία χρήσης τους. Επομένως, ουδείς γνωρίζει αν αυτό το προϊόν, ως μέσο ατομικής προστασίας, πληροί τους κανόνες της ΕΕ για τα γυαλιά ηλίου.

Ο κ. Δαμίγος αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός οπτικών καταστημάτων, γυαλιών και άλλων οπτικών ειδών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, τα οποία όμως δεν διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των ματιών, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τον νόμο, οποιαδήποτε επιχείρηση εκτός των οπτικών καταστημάτων διαθέτει οπτικά είδη θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλη εγκατάσταση και να παρίσταται επιστημονικά υπεύθυνος οπτικός.

«Παραβιάζεται ο νόμος και πιθανά κινδυνεύει η δημόσια υγεία» είπε ο κ. Δαμίγος, όταν τα ρητώς αναφερόμενα οπτικά είδη, διατίθενται και από μη οπτικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και ορισμένων φαρμακείων που διαθέτουν γυαλιά πρεσβυωπίας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΕΟΟ, οι προϋποθέσεις για την αγορά γυαλιών ηλίου είναι:

Οι φακοί να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία, να είναι οπτικά κατεργασμένοι, η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο πάχος- αντοχή υλικού) με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος, το υλικό των σκελετών να είναι υποαλλεργικό, να είναι άφλεκτο και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου, ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί να είναι ασφαλείας και ο σκελετός μεγάλης αντοχής. Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση σε όλο το φάσμα της αφικνούμενης στη γη UV. Οι έφηβοι και οι ενήλικες που φορούν φακούς επαφής πρέπει απαραίτητα να φορούν γυαλιά ηλίου. Στους ενήλικες, οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η κάλυψη διαθλαστικών ανωμαλιών.


πηγή

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »